Meniere Hastalığı

Meniere Hastalığı - İç kulak tansiyonu...
Daha çok 40 yaşından sonra sıklıkla bayanlarda görülse de çocuk hastalarda bildirilmiştir.
İç kulak kemik labirentin içindeki zar labirentte dolaşan "endolenf" dediğimiz sıvının emilmesinin veya salgılanmasının bozulmasına bağlı olarak artması bu hastalığın sebebidir. Artan sıvı zar labirentin şişmesine ve bir süre sonra da yer yer yırtılmalarla tekrar boşalmasına yol açar. Meniere krizini zar labirentin şişmesinin mi yoksa yırtılma sonucu kemik labirentteki "perilenf" dediğimiz sıvıyla karışmasının mı yol açtığı tam olarak anlaşılamamıştır. Çoğunlukla tek kulağı, nadiren iki kulağı da tutar.
Meniere hastalığına yola açan sebepler nelerdir?
Sebebi tam olarak bilinmese de aşağıdaki faktörler sorumlu tutulmaktadır;
- Sigara
- Stres
- Genetik faktörler
- Allerji (özellikle gıda allerjisi)
- Tuz ve su kullanım yanlışlıkları
- Kafa travmaları
- Migren
- İç kulağın bulunduğu kafa tası kemiğindeki anatomik bozukluklar.
Belirtileri nelerdir?
Çoğunlukla kulakta dolgunluk ve basınç hissi ile başlar. Ardından kulak tıkanır; işitme azalır, kulakta çınlama ve uğultu ile birlikte baş dönmesi (vertigo) meydana gelir. Genellikle etraf döner. Bazan hastayı aniden yere çarpabilir. Bulantı, bazen de kusma görülür. Bu dörtlü bulgunun olduğu hırçın tabloya Meniere krizi denir. Krizi yukarda saydığımız faktörler tetikler. 
Kriz en az 20 dakika sürer. Bazen 4 saat hatta nadiren 24 saate kadar da uzayabilir. Kriz sonrası işitme tekrar normale döner. Kulak uğultusu ve çınlama az veya çok devam edebilir. Krizler tekrarladıkça, her kriz işitmeden bir miktar götürür, ve bir süre sonra kalıcı işitme kaybı oluşmaya başlar.
Tanı nasıl konur?
Klinik bulgular tanı koydurucudur. Vestibüler testlerle de tanı kesinlik kazanır.
Nasıl tedavi edilir?
Krizler sırası ve krizler arası tedavi farklıdır. Amaç krizlerin süresini kısaltmak, krizlerin arasındaki süreyi uzatmak yani krizlerin gelmesine mümkün olduğunca engel olmaktır. Kriz sırasında hasta loş bir odada uyutulabilirse kriz çabuk atlatılır. İdrar sökücüler (sıvı atılımını artırmak için), kortizon ve diğer çok bilinen ilaçlar faydalı olabilir. Kriz sırasında başlayan tedavi sonrasında da devam edebilir. Ama idrar sökücüler uzun süreli kullanılmamalıdırlar. Krizler arası, tedaviden çok korunmadır. Yukarıda saydığımız tetikleyici faktörlerden uzak durmak en önemli korunma yöntemidir. Tuz kısıtlanır. Lüzumsuz su tüketiminden, allerjen gıdalardan uzak durmak (çikolata, kuruyemişler, peynir, şarap, bira gibi mayalı yiyecek ve içecekler), sigara ve stresden uzaklaşmak gerekir. Bilinçsizce ve hekim kontrolünde olmadan bitkisel vb. ilaçlar kullanmak hastalığı ağırlaştırıp, geri dönüşü zor sıkıntılara yol açabilir.
Meniere hastalığı vertigoya sebep olan birçok hastalıkla karışır. Kesin tanı konulmalı ve bilinçli bir şekilde tedavisi yapılmalıdır. Aksi taktirde işitme zamanla kaybedilip, vertigo günlük yaşamı sürdüremeyecek hale gelebilir.
İlerlemiş vakalarda orta kulağa ilaç enjeksiyonları, iç kulağa yönelik değişik cerrahi yöntemlere baş vurulabilir.
Prof. Dr. Mehmet Yavuz SÜTBEYAZ
Vertigo Teşhis ve Tedavi Merkezi
0 216 350 11 22
0 551 449 47 94