Bademcik Enfeksiyonu

Bademcik

Ağızdan boğaza ilk girişte her iki yanda iki kas dokusu arasına gömülü olan, içi lenf dokularıyla dolu organdır.. Özellikle çocukluk yaşlarında, bu görevde yalnız değillerdir. Küçük dil ve yumuşak damağımızın arkasında burunun gerisinde yer alan, 7-8 yaşlarından sonra eriyerek kaybolan geniz bademciği, dil kökünde bulunan dil bademciği, boğaz arka duvarının her iki yanındaki faringeal bantlar da bademcikler olarak mikropların ilk giriş kapısında tutulup bertraf edilmesi için var olan dokulardır.

Akut ve Kronik Bademcik İltihabı

Bademciklerin, soğuk algınlığı, vücut direncinde azalma sonrasında mikroplarla iltihaplandığı ilk safhaya verilen addır. Çoğunlukla ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, bademciklerde şişme ve kızarıklık, bazen de beyaz kabuklar vardır. Çocukluk çağının en sık görülen boğaz enfeksiyonudur. Penisilin gurubu antibiyotiklerle birkaç gün içerisinde şikayetler düzelmeye başlar.

 

Sik tekrarlayan akut iltihaplar sonrasında bademcikler büyüyüp solunum ve beslenme yolunu daraltacak hale gelebilirler. Boyunda lenf bezi büyümelerine, bazen de akut ateşli eklem romatizmasına veya böbrek iltihabına sebep olabilirler. Bu durum kronik bademcik iltihabı oluşumudur. Bademcikler bu durumda cerrahi yolla çıkartılabilir.