Burun vücudun en kanlı ve en çok fonksiyona sahip organlarından birisidir. Akciğerlere açılan ilk kapıdır. Solunum, koku alma, soluk havasının regülasyonu, en önemli fonksiyonlarıdır.
Burun boşluğu, kıkırdak ve kemik yapıdan oluşan septum adını verdiğimiz orta bölmeyle ikiye ayrılır. Arkada yumuşak damağın gerisindeki genize iki delikle açılır. Burun boşluklarında, halk arasında burun eti olarakta bilinen konka dediğimiz yapılar bulunmaktadır. Konkalar bol damarlı yapılardır. Bu damarların daralıp genişlemesiyle küçülüp büyürler. Örneğin soğuk havada, soğuk havanın akciğerlere inmeden normal sıcaklığa getirilmesi için damarlar genişler, burun boşluğunu konkaları büyüterek daraltır. Bu sırada salgı artar. Soluk havası nemlendirilip ısıtılarak aşağı gönderilir. Kış aylarında soğuk havada burnumuzun tıkanıp akması bu nedenledir. Soluk havası neminin de normal seviyeye ayarlanması çok önemlidir. Çünkü üst ve alt solunum yollarını saran mukozadaki titrek tüyler koruyucu salgı tabakasını soluk havasının normal sıcaklık ve normal neme sahip olması durumunda rahatça hareket ettirerek sindirim yoluna atar. Burnun tavanında bulunan koku hücreleri de koku algılama fonksiyonu yaparlar. Burun çevresindeki sinüs boşlukları da küçük delikleriyle burun boşluğuna açılarak burundan havalanıp, içlerindeki salgıyı da burun boşluğuna atarlar.
Burnun solunumu anatomik ve fonksiyonel bozuklulara yol açan sebeplerle bozulabilmektedir. Bunlar arasında en sık gördüğümüz, yapısal veya geçirilen travmalara bağlı eğrilen orta duvarın (septum deviasyonu) yol açtığı tıkanıklıklardır. Yine konkaların yapısal veya iltihabi sebeplerle büyümesine bağlı tıkanıklıklar da en az septum deviasyonu kadar burun tıkanıklığına en sık yol açan sebeplerdendir. Allarjik, enfeksiyöz, vazomotor rinitler, ilaç rinitleri, burun tümörleri, geniz eti büyümeleri, geniz tümörleri de diğer burun tıkanıklığına yol açabilen sebeplerdendirler.
Burun tıkanıklığı sebebe yönelik tedavi edilir. Septum eğriliği, 18 yaşından itibaren septoplasti ameliyatıyla, konka büyümeleri radyofrekans veya parsiyel rezeksiyon uygulamalarıyla, geniz eti büyümeleri geniz neti ameliyatlarıyla düzeltilir. Allerjik, enfeksiyöz ve vazomotor rinitler, tıbbi ilaç lar ve tedbirlerle tedavi edilir. Burun ve geniz tümörleri de cinsine göre cerrahi ve onkolojik yöntemlerle tedavi edilmektedir.