Burun içi boşluğunu ikiye ayıran kıkırdak ve kemik dokulardan oluşan, iki taraftan mukoza dediğimiz zarla örtülü orta duvara septum diyoruz. Normalde burnu simetrik iki kanal haline getirip soluk havasının konka dediğimiz burun iç yan duvarlarındaki dokularla temasını ve genizden akciğerlere gönderilmesini sağlar.
Genetik sebeplerden veya çocukluk çağında buruna gelen darbelerden dolayı gelişme çağı süresince burun çatısı ve septumdaki kıkırdak ve kemik yapılarda eğrilme, deformasyon veya anarşik büyümeler meydana gelebilir. Bu değişiklikler 18 yaşına, burun gelişmesini tamamlayana kadar devam eder. Bu eğriliğe septum deviasyonu diyoruz. Bu durumda burun solunum problemleri, horlama ve uyku apnesi, sinüzit atakları, sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak basınç bozuklukları ve iltihaplanmaları meydana gelebilir.
Burun septumunun eğriliğinin düzeltilmesi veya kıkırdak greft alınması için yapılan ameliyata “septoplasti” diyoruz. Septum mukozası kıkırdak ve kemikten aırılıp deforme olan kısımlar çıkartılıp gereken kısımlar düzeltilip tekrar yerleştirilir. Mukozayı ortada birleştirmek için her iki burun boşluğuna merosel dediğimiz süngerimsi veya silicon destekler yerleştirilir. Bu destekler 24-48 saat sonar hekim tarafından çıkartılr. Günümüzde bu destekler yerine çoğunlukla dikiş (stür) uygulanmaktadır. Kendiliğinden eriyip kaybolan ipliklerle septum dikilerek mukoza iki taraflı orta hatta birleştirilebilmektedir.