Gırtlak sesin üretildiği, akciğerlere geçen havanın ağız ve burundan sonraki ikinci kapısıdır. Bu nedenle soluk havasındaki tahriş edici ve zararlı şeylerin akciğerlerden önceki ilk temas yeridir. Gırtlak kanserinin en önemli sebebi sigaradır. Beraberinde alkol kullanımı, genetik faktörler, hava kirliliği, reflü gibi hastalıklar varsa risk daha fazla artar. Gırtlak supraglottik, glottik ve subglottik olmak üzere 3 bölgeden oluşur. Her bölgedeki kanser belirtileri ve hastalığın seyri farklıdır.
GIRTLAK KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Gırtlak kanserinin en sık görülen belirtisi inatçı ses kısıklığıdır. Daha çok glottik dediğimiz ses tellerinin olduğu bölgenin kanserlerinde, bazen de buraya ilerlemiş diğer bölge gırtlak kanserlerinde görülür. Her ses kısıklığı kanser anlamına gelmez. Nodüller, polipler, ses teli felçleri, enfeksiyonlar da ses kısıklığı yapabilirler. 10-15 günden fazla devam eden ses kısıklığı durumunda mutlaka bir KBB hekimine muayene olunması gereklidir.
- Diğer bir önemli ve atlanmaması gereken belirti, kulağa vuran ağrıdır. Supraglottik bölgeyle kulağın duyu sinirleri ortak olduğundan ilk belirti kulağa vuran ağrı (refere otalji) olabilir.
- Kanama, özellikle supraglottik kanserlerde ileri dönemlerde görülebilir.
- Nefes alma zorluğu (dispne) tümörün çok büyüyüp solunum yolunu tıkadığı durumlarda görülebilir.
- Yutma güçlüğü (disfaji) supraglottik kanserlerde takılma hissi veya yemeklerin geçememesi tarzında kendini gösterebilir.
- Boyun lenf bezlerinde şişme genellikle diğer bulgulara eşlik eder.
GIRTLAK KANSERİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Gırtlak kanseri özellikle erken dönemde yakalanmış ise kesin tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Ses telini tutan 1. evre tümörler ışın tedavisi ile veya kordektomi dediğimiz ağız içinden de müdahale ile tamamen şifaya kavuşturulabilir. Orta evrelerde de sesi kurtaracak boğazda açılacak deliği sonra tekrar kapatacak parsiyel larenks cerrahileri yapılabilir. Daha ileri evrelerde gırtlağın tümünün alınması ve boğaza kalıcı bir nefes borusu deliği açılması gerekebilir. Ama bu durumlarda da sonuçlar ve yaşam süresi çok yüz güldürücüdür. Boyun lenf bezleri için boyun lenf bezi ameliyatları, şua tedavisi yapılabilir. Gırtlağı tamamen alınmış kişilerin konuşabilmesi için yemek borusundan konuşma, içerden cihaz takılması veya dışardan cihaz kullanılması denenebilir.