Bademcikler geçirdikleri sık iltihaplar sonrasında savunma sisteminin bir parçası olmaktan çıkıp, kendileri vucuda zararlı olmaya başlayabilirler. Bir yıl içerisinde 4-5 defadan fazla veya son 2 yıl içerisinde her yıl en az 3 defa tekrarlayan akut tonsillit atakları bademciklerin alınmasını gerektirir. Bunun dışsında, boyunda lenf bezleri büyümesine sebep olan, kalp kapakcığı iltihabı ve böbrek iltihaplarına yol açan, solunum ve/veya beslenme yolunu kapatacak derecede büyümüş bademcikler, tümör şüphesi olan bademcikler, etrafında apse oluşumuna yol açmış bademciklerin ameliyatla alınması gerekebilir.
Ameliyat Olma Yaşı Kaçtır?
Bademciklerin en erken alınma yaşı 4 yaştır. Tansiyon, damar sertliği gibi nedenlerden dolayı çok ileri yaşlarda alınması tercih edilmez. Ama ğer bir zorunluluk varsa her yaşta alınabilirler.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Çocuklarda mutlaka genel anestezi ile yapılır. Günümüzde genel olarak genel anestezi her yaş için tercih edilse de 18 yaşın üzerinde lokal anestezi ile yapılabilir.
Ameliyat yöntemleri değişiktir. En çok tercih edilen cerrahi olarak “soğuk bıçak yöntemi” denilen yöntemle çıkartılması olsa da, koter, radyofrekans, termal cerrahi yöntemleriyle de alınabilirler. Her birinin diğerine avantaj ve dezavantajları olsa da, önemli olan hastaya hangi yöntemin daha uygun olacağının iyi seçilmesidir.
Ameliyat Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
Bademcik ameliyatı sonrası ağrılı olabileceği için, özellikle çocuklarda bu dönem çok önemlidir. Alınan yerde açık bir yara oluştuğundan, iyileşmesi 7-10 gün, erişkinlerde 15 günü bulabilir. Önemli olan bu açık yaranın kanamasına sebep olmamaktır. Kanama hemen ameliyat sonrası erken veya 9-10 gün sonra geç kanama şeklinde olabilir.
Kanamanın olmaması için özellikle bol sıvı alınması önemlidir. Bunun yanı sıra; soğuk, 3-4 gün sonra ılık, asit içermeyen, tahriş edici olmayacak sulu-yumuşak gıdalarla beslenmelidir. Sıcak gıdalar kanamaya meyli artırır. Aspirin gibi kan pıhtılaşmasını bozabilecek ilaçlar da hem ameliyat öncesinde kesilmeli, hem de ameliyattan sonra verilmemelidir. Bademciğin alındığı yerler beyaz lekelerle kaplı olabilir. Bu doğal süreçte meydana gelen bir durumdur. Ama pıhtı varsa, altından sızıntılara sebep olabileceğinden hekim haberdar edilmelidir. Ağızdan, burundan kan gelirse mutlaka hekimine ulaşılmalıdır.
Bademciklerin Alınmasının Zararı Var mı?
Bademcikler alınınca vücut savunmasız kalır, ileride başka hastalıklar ortaya çıkabilir gibi gerçeği yansıtmayan inanışlar vardır. Oysaki bademciklerin, özellikle de ilk birkaç yaştan sonra bağışıklık sistemindeki rolleri azalır. Bu görevi yapan daha birçok doku vardır. İleri yaşlarda başka hastalıklara yol açabileceği de şimdiye kadar kanıtlanabilmiş değildir.
Alınan Bademcikler Tekrar Oluşurmu ?
Eğer alınırken parça kalmamış ise böyle bir durum mümkün değildir.
Bademcik ameliyatı sonrası kanama ne zaman olur ?
Ameliyat sonrası kanama sıklıkla ameliyattan uyanma sırasında ıkınma, zorlanma gibi karın içi basıncın ve damar basıncının artması sonucu görülür. Bu nedenle ameliyattan sonraki ilk saatler önemlidir. Ancak ilk yirmidört saat hatta 7-10 gün sonra bile kanama görülebilir. Bu ameliyat hastanede yatmayı gerektirmeyen ameliyat olmasına karşın, kanama durumunda ailenin telaşlanmasının önüne geçmek için 24 saat hastanede yatırılması da mümkündür.
Ameliyattan Sonrasında Hangi İlaçlar Kullanılır?
Kan pıhtılaşmasını bozmayacak ağrı kesici, ateş düşürücüler verilebilir. Antibiyotik proflaksisinin de faydalı olabileceği bir gerçektir.