Migrenöz Vertigo

Migrenöz vertigo (vestibüler migren)

Migren baş ağrısı çok bilinen ve sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Migren atağı yaşayanların %40’ında vestibüler bulgular da (vertigo, denge bozukluğu, bulantı, nadiren kusma) baş ağrısına eşlik eder. Migren beyin hücrelerinden anormal deşarj nedeniyle meydana gelen, kafa içi damarlarındaki ani daralma olarak bilinse de sebebi tam olarak çözülememiştir. Çoğunlukla görsel (göz kararması, ışık çakmaları, siyah noktalar görme vs) aura sonrasında baş ağrısı meydana gelir. Bazen yarım baş ağrısı, bazen enseden başlayıp göz üzerinde ve alında yoğunlaşan ağrı ile seyreder.
 
Vestibüler migren ise baş ağrısı ile veya hiç baş ağrısı olmadan vertigo ve eşlik eden bulguların görüldüğü krizler halinde gelen ataklardır. Çoğunlukla genç ve orta yaş bayanlarda görülür. Genelellikle adet dönemlerine rastlayan krizler görülür. Kristal kaymasından sonra ikinci sıklıkla görülür. Meniere Hastalığı veya kristal kayması olarak değerlendirilip, yanlış tanı ve tedavi nedeniyle hastalar yıllarca düzelemediklerinden, vertigoyu iyileşmeyen ömür boyu çektiren bir hastalık olarak anlatırlar. Bu nedenle ayırıcı tanı ve testlerin bilgili ve konuya vakıf klinisyenler tarafından yapılması ve değerlendirilmesi gerekir.
 
Hastalarda baş dönmesi öncesinde kulak tıkanıklığı, bazen dolgunluk, kulak uğultusu ve görsel aura olabilir. Baş dönmesi ve dengesizlik hafif veya ağır seyredebilir. Bazen acil servise götürecek derecede ağır geçirilebilir. Atak bir veya birkaç gün devam edebilir.
 
Mayalı yiyecek ve içecekler, çikolata, şarap, bira, kafein, aşırı tuz, peynir, kuruyemişler, stres atakları tetikleyebilir. Adet öncesi ve süresince tuz alımının azaltılması, ve tetikleyici sebeplerden uzak durmak krizlerin gelmesini azaltabilir.
 
Tedavisinde doctor kontrolünde olmak şartıyla beta reseptör blokerleri, kalsiyum kanal blokerleri, idrar sökücüler, trisiklik antidepresan ilaçlar, antiepileptik ilaçlar kullanılabilir.
 
Stresten uzak durma, egzersizi alışkanlık haline getirme, özellikle açık havada yürüyüş, atakların azalmasında ilaç tedavisine yardımcı olur. 
 
Vestibüler migrende önemli olan, diğer vertigo sebepleri ile karıştığı için, vestibuler testlerle doğru teşhis ve doğru tedavi yapılmasıdır…!!!