Burun iltihabı, burnu kaplayan mukus zarının iltihaplanmasıdır: bu duruma genellikle sulu ya da daha yoğun olabilen mukus üretiminde aşırı bir artış eşlik eder. Haya geçitleri şiştiği ya da mukusla tıkandığı için nefes alıp vermede güçlük yaşanır.
Soğuk algınlığı enfeksiyonu, diğer virüse bağlı ya da bakterilere bağlı enfeksiyonlar, sigara veya hava kirliliğinin neden olduğu tahriş ve alerjik reaksiyonlar da benzeri belirtiler gösterir.
Hastalık, burun damlaları ya ağızdan alınan bazı ilaçlarla tedavi edilebilir; bu ilaçlar, şişen zarlardaki kan damarlarını daraltarak, normal büyüklüklerine döndürüp, hava geçitlerini rahatlatır. Bu ilaçların sadece birkaç gün kullanılması gerekir; çünkü uzun süreli kullanım, tıkanma belirtilerine yol açabilir. Eğer mukus zarının kendisi iltihaplanmışsa, burun akıntısı sarıdır ve irine benzer, burun, bu durumda kolayca kanayabilir. Nedene bağlı olarak antibiyotik kullanılabilir.
Alerjik burun iltihabı, kişinin duyarlı olduğu bir maddeye maruz kalması sonucu ortaya çıkar; daha önce aynı maddeye alerjik reaksiyon verilip verilmediği önemli değildir. Mukus salgısı artar ve gözlerde kızarıklık ya da tahriş görülebilir. Bu değişiklere vücudun histamin üretimi neden olur; histamin, vücudun organizmaların saldırısına karşı koymasına yardımcı olan bir maddedir.
Asıl etken, polen, özellikle de çimen türü otların polenidir; polenle temasın hemen ardından belirtiler ortaya çıkar. Mevsimsel alerjik burun iltihabı, birçok alerji hastası için havadaki polen miktarının arttığı bahar aylarından yaza kadar sürekli bir sorun kaynağıdır. Bilinen diğer nedenler arasında hayvan tüyleri, deri döküntüleri, küf, toz ve evlerimizde yaşayan parazitlerin dışkıları bulunur.
Allerji giderici kullanımı, belirtileri önleyebilir; daha ciddi reaksiyonlarda kortikosteroid kullanımı gerekebilir. Alerjiye neden olan maddenin bulunması kronik alerji hastalarını iyileştirmeyi amaçlayan tedavide son derece önemli bir yere sahiptir.